top of page

ecografie musculoscheletala
Constanta

ecografie-musculoscheletala.jpg

Informatie medicala revizuita de:  DR. STAMATE LILIANA, medic primar recuperare medicala.

1. Ce este este ecografia musculoscheletala?

 

Metoda de investigatie medicala numita ecografie musculoscheletala este o metodă modernă, neinvazivă de explorare imagistica a aparatului locomotor ce contribuie la stabilirea rapidă a unui diagnostic corect. 

Tehnic se realizeaza usor, dar necesita studiu si experienta din partea medicului examinator. Nu este o tehnica agresiva, nu doare, nu iradiaza, se efectueaza in timp real si ne ofera imagini clare asupra prezentei sau absentei tesuturilor explorate.

Cu ajutorul ecografului putem sa vedem unde este problema atunci cand avem o durere si are o durata de timp variabila in functie de regiunea explorata si in functie de ce leziuni se gasesc.

In aceasta metoda de investigatie medicala nu exista contraindicatii.

Este foarte utila pentru identificarea rapida a leziunilor periarticulare, si astfel putem sa punem un diagnostic corect intr-un timp mai scurt si ulterior sa alegem metoda de tratament adecvata.

2. Ce parti ale corpului se pot vizualiza cu ajutorul metodei de ecografie musculoscheletala ?

 

Cu ajutorul ultrasunetelor folosite in ecografia musculoscheletala poti sa vizualizezi mai multe tesuturi printre care muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile sinoviale si cartilajul articular in anumite regiuni.

Nu putem trece de corticala osoasa, adica leziunile osoase ne ofera doar anumite leziuni sugestive si vor fi directionate catre RMN sau radiografie. De asemenea nici coloana vertebrala cu toate structurile ei nu poate fi explorata cu ajutorul ecografiei.

Un lucru important de stiut pentru sportivi si pentru pacientii cu leziuni posttraumatice este ca nici ligamentele incrucisate de la nivelul genunchiului nu pot fi vizualizate cu ajutorul ecografiei musculoscheletale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Cand este recomandat sa facem o ecografie musculoscheletala?

 

Putem sa apelam la o ecografie musculo-scheletala atunci cand avem o durere si vrem sa aflam exact cauza, in timpul tratamentului pentru a vedea cum evolueaza si pentru a adapta  tratamentul in functie de modificarile tesuturilor dar si dupa finalizarea acestuia, pentru ca ne arata in timp real ce se intampla la nivelul tesuturilor.

Este important ca aparatul ecografic sa fie performant pentru a ne oferi imagini fidele si pentru ca astfel beneficiem de un diagnostic intr-un timp foarte scurt si grabim obtinerea starii de sanatate.

Ecografia este solicitata frecvent si pentru  afectiunile umarului.

80% din populatie sufera cel putin o data un episod de durere la nivelul umarului. Umarul este articulatia cu cel mai mare grad de mobilitate si o simpla durere netratata ii limiteaza gradul de functionalitate.

Patologia umarului este foarte diversa si variata, iar ecografia ne ofera detalii asupra tipului  de leziune  si in cele mai multe situatii stabileste diagnosticul. La nivelul umarului avem muschi si tendoane cu rol important in functionalitatea bratului. Dupa un examen obiectiv si teste clinice specifice tendoanelor se evalueaza ecografic.

4. Ce modificari patologice pot fi vizualizate cu ajutorul ecografiei musculoscheletale la nivelul umarului?

 

In cadrul clinicii de recuperare medicala Fiziozone din Constanta, zona pe care pacientii o solicita cel mai mult pentru ecografia musculoscheletala este umarul.

La nivelul umarului putem observa multe modificari, in principal la nivelul tendoanelor: modificari de tip inflamator, degenerativ, post-traumatic, rupturi partiale sau totale, colectii peritendinoase sau intratendinoase sau intra-articulare.

Acestea sunt usor de observat cu ecograful si sunt usor de pus in evidenta.

Putem sa determina si cat de veche este leziunea pentru ca tendonul va prezenta aspecte particulare in functie de conditiile patologice, iar medicul examinator te directioneaza catre tratament.

Tratamentul poate fi medicamentos, fizical-kinetic sau chirurgical (in rupturile totale de tendoane).

Este important ca diagnosticul clinic sa fie completat de cel imagistic pentru ca in acest fel vei avea o strategie de tratament optima.

 

In afectiunile umarului este recomandat tratamentul fizical-kinetic, acesta aduce si cele mai multe beneficii. Tratamentul chirurgical este rezervat pentru cazuri complexe cu rupturi totale de tendoane sau alte leziuni posttraumatice de capsula articulara sau ligamente.

 

 

5. Este bine sa apelam la ecografia musculoscheletala daca avem o suferinta articulara?

 

Intr-o suferinta articulara e bine sa apelezi la ecografia musculoscheletala pentru ca iti ofera un diagnostic precoce de la aparitia simptomelor si implicit si un tratament inceput cat mai devreme.


Are beneficii atat pentru tine, cat si pentru medic.

 

In absenta unei ecografii ar fi fost necesar sa mergi la RMN, la radiografie si s-ar fi pierdut mult timp. In acest fel, datorita ecografiei musculoscheletale putem sa stabilim diagnosticul si tratamentul in aceeasi zi.

Ecografia musculoscheletala se poate face si pentru copii, dar pentru aceasta este nevoie de o supraspecializare a medicului examinator.

Ecografia aparatului locomotor prin acuratetea sa de a identifica leziunile structurilor articulare si periarticulare intr-un moment cat mai recent de la aparitia acestora reprezinta o metoda imagistica cu multe beneficii pentru pacient.

Scade considerabil numarul pacientilor catre examenul RMN (rezonanta magnetic nucleara) care este mult mai specifica in stabilirea leziunilor dar mult mai costisitoare si de multe ori chiar supraestimata.

 

Experienta clinica ajutata de vizualizarea ecografica in timp real a structurii musculoscheletale afectate creste performanta diagnosticului si a tratamentului.

In cadrul clinicii de recuperare medicala Fiziozone din Constanta, bd. Al. Lapusneanu nr. 94A, avem un aparat performant de ecografie musculoscheletala si urmatorii medici examinatori care efectueaza ecografie musculoscheletala:

 

 

Vreau sa ma programez
kinetoterapeuti-constanta.jpg

DR. MIRIȚĂ ANDREEA

Medic primar recuperare medicala si BFT

Afla mai multe
kinetoterapeuti-constanta.jpg

DR. DRĂGAN ADRIANA

Medic primar recuperare medicala cu competențe în acupunctură, apifitoterapie și ecografia aparatului locomotor, ozonoterapeut

Afla mai multe
kinetoterapeuti-constanta.jpg

DR. MINEA MIHAELA

Medic primar recuperare medicala si medic specialist reumatologie  

Afla mai multe
_IMG5278.jpg

DR. STAMATE LILIANA

Medic primar recuperare medicala, 

competență în ecografia aparatului locomotor

Afla mai multe
_IMG5077.jpg

DR. STATE GABRIELA

Medic primar recuperare medicala, 

competență în ecografia aparatului locomotor, ozonoterapeut

Afla mai multe
Ce este ecografia musculoscheletala
Ce parti ale corpului se pot vizualiza
Cand e recomandat sa facem
Ce modificari patologice pot fi vizualizate
Este bine sa apelam la ecografia musculoscheletala
"Mulțumesc din suflet colectivului de cadre medicale și nemedicale din cadrul clinicii Fiziozone, pentru profesionalismul de care au dat dovadă, in vederea recuperării mele medicale.

Recomand cu drag.

Stimă și respect."

"In urma cu 8 ani , dupa zeci de investigatii si multa suferinta, am avut norocul si onoarea sa o intalnesc pe doamna doctor Dragan Adriana.
Sunt recunoscatoare doamnei doctor pentru ca mi-a schimbat viata!
Sunt mai optimista, imi desfasor activitatea normal si am o viata normala."

Baciu Ionuț

Grecu Mihaela

bottom of page