top of page

kinetoterapie constanta

kinetoterapie-constanta.jpg
kinetoterapie-constanta

1. Ce este kinetoterapia? 

Kinetoterapia, denumită si gimnastica medicala sau terapia prin mișcare si foloseste o varietate de exercitii fizice, miscari active si pasive sau masaj pentru recapatarea sau ameliorarea sanatatii si mobilitatii unor segmente afectate dupa boala sau accidentare.

Kinetoterapie - obiective

  • Mobilitatea articulara: este importanta pentru reluarea tuturor tipurilor de miscari

  • Tonifierea musculaturii: va contribui la o mai mare stabilitate a articulatiilor vizate. Mentinerea fortei acestor muschi poate duce la disparitia durerii si poate preveni viitoare accidentari.

 

Kinetoterapie - beneficii

Atunci cand ne gandim la ce este kinetoterapia, stim ca nu este prima optiune de tratament pentru toata lumea. Uneori, persoanele care au suferit accidentari si cei care au parte de durere cronica sau de mobilitate limitata apeleaza la chirurgie in locul terapiei fizice, crezand ca o interventie chirurgicala este un mod mai rapid si mai eficient de a trata problema. Cu toate acestea, majoritatea medicilor primari trimit pacientii la kinetoterapeut ca prim pas de actiune, pentru ca aceasta este abordarea cea mai putin invaziva.


Insa acesta nu este singurul sau beneficiu. Exista mult mai multe motive pentru care ar trebui sa alegi kinetoterapia. Iata mai jos beneficiile kinetoterapiei.

 

Kinetoterapia te ajuta sa gestionezi durerea

Durerea cronica poate fi una dintre cele mai frustrante probleme pe care le poti avea, mai ales daca nu cunosti cauza ce sta la baza durerii. Tehnicile de kinetoterapie si exercitiile terapeutice te ajuta sa iti mobilizezi articulatiile, tesutul moale si sa refaci functionarea musculara, sa reduci durerea sau chiar sa o elimini complet.

Kinetoterapia te poate ajuta sa eviti interventiile chirurgicale

Kinetoterapia te poate ajuta sa iti vindeci tesuturile afectate si sa facilitezi mobilitatea pe cont propriu, evitand astfel o interventi chirurgicala, eliminand durerea si imbunatatind sanatatea fizica.

Daca ai trecut deja printr-o interventie chirurgicala, kinetoterapia te poate face sa iti recapeti forma fizica si sa te recuperezi mai rapid.

Prin kinetoterapie poti sa previi accidentarile

Unul dintre aspectele importante ale kinetoterapiei implica evaluarea zonelor slabite din organism si formularea unui plan de kinetoterapie care sa contribuie la intarirea acestor puncte vulnerabile.

Cu sedintele de kinetoterapie poti sa iti imbunatatesti mobilitatea si echilibrul

Se intampla frecvent ca dupa o accidentare serioasa sau dupa o operatie importanta sa iti fie greu sa revii pe picioarele tale. Exercitiile de kinetoterapie iti pot reda mobilitatea, pot face mersul si miscarea mai sigure si pot imbunatati chiar coordonarea si echilibrul in cazul pacientilor care risca in mod obisnuit caderi.

Kinetoterapia te ajuta sa gestionezi problemele de sanatate asociate cu inaintarea in varsta

Tratamentul de kinetoterapie te ajuta in durerile de articulatii, artrita si osteoporoza si ofera o alternativa mai putin traumatizanta decat o interventie chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei. Beneficiile kinetoterapiei s-au dovedit, de asemenea, a fi eficiente pentru pacientii care sufera de probleme cardiace, pentru ca imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular.

Sedintele de kinetoterapie accelereaza recuperarea dupa un accident vascular

Se intampla adesea ca persoanele care sufera accidente vasculare sa isi piarda partial mobilitatea. Kinetoterapia te poate ajuta sa intaresti acele parti ale corpului pentru a reusi sa iti imbunatatesti postura si echilibrul. De asemenea, kinetoterapia sustine si capacitatea pacientilor de a fi mai independenti, cel putin in jurul casei, reducand astfel din povara activitatilor din viata de zi cu zi.

Kinetoterapia poate maximiza mobilitatea

Kinetoterapeutii sunt capabili sa identifice, sa diagnosticheze si sa trateze problemele de mobilitate. Fiecare plan de tratament este personalizat pe problemele fiecarei persoane si pe obiectivele pe care aceasta si le propune.

Sedintele de kinetoterapie pot contribui la evitarea dependentei de calmante

Nu este ceva neobisnuit ca dupa o interventie chirurgicala sa ai parte de dureri pe termen lung care trebuie ameliorate. Pentru a reduce riscul dependentei de calmante (in primul rand opioide), kinetoterapia este o alternativa sigura pentru ameliorarea durerilor post-chirurgicale. Specialistii in medicina recomanda si ei kinetoterapia in locul analgezicelor in general si a opioidelor in special.

Sedintele de kinetoterapie te pot ajuta sa gestionezi bolile de inima si de plamani

Ca parte a procesului de recuperare din cadrul reabilitarii cardiace si pulmonare dupa un atac de cord, kinetoterapia este utilizata adesea ca ajutor pentru a te asigura ca poti duce la bun sfarsit activitatile de zi cu zi. In general aceasta face parte din procesul general de recuperare, iar daca nu ti se recomanda, e bine sa mergi singur la un kinetoterapeut.

Kinetoterapia te poate ajuta sa gestionezi diabetul si afectiunile vasculare

Kinetoterapeutul iti poate crea un plan inidividual de gestionare a diabetului si a afectiunilor vasculare. Kinetoterapia te poate ajuta sa gestionezi nivelul de zahar din sange prin miscare. Iar miscarea in acest caz consta intr-un mix adecvat de exercitii aerobice si exercitii de intarire a fortei.

Beneficiile kinetoterapiei pentru sportivi

Kinetoterapia poate fi benefica sportivilor, atat daca au suferit o accidentare, cat si daca prefera sa abordeze proactiv anumite probleme prin intermediul kinetoterapiei.


Principalele beneficii ale kinetoterapiei pentru sportivi tin de o rezistenta imbunatatita, care le poate oferi acestora un mic atu – un aspect important mai ales pentru atletii de performanta care isi doresc intotdeauna un avantaj. Un alt motiv pentru care sportivii pot beneficia de kinetoterapie este acela ca imbunatateste circulatia si intareste musculatura si, in plus, te face mai flexibil, ceea ce te poate ajuta sa iti imbunatatesti performantele.

Beneficiile kinetoterapiei dupa interventii chirurgicale

Unele dintre cele mai cunoscute beneficii ale kinetoterapiei dupa o interventie chirurgicala sunt: restaurarea functiilor, construirea fortei musculare, ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei in zonele sensibile, facilitarea activitatilor de zi cu zi, normalizarea circulatiei si evitarea formarii cheagurilor de sange.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kinetoterapie constanta.jpg

2. Cand este recomandata kinetoterapia ?

 

Kinetoterapia poate fi utilă în tratamentul unor afecțiuni:

- ale aparatului locomotor

- neurologice (în cazul paraliziei, a traumatismelor coloanei vertebrale)

- respiratorii

- reumatice

- ortopedico-traumatice

- cardiovasculare (cardiopatie ischemică, boală varicoasă etc.)

- metabolice (precum obezitatea)

- are efect si în cazul stresului, alergiilor, al maladiilor congenitale, al problemelor emoționale sau deficiențelor nutriționale.

Exista cateva categorii de persoane care au nevoie cu precadere de kinetoterapie:

- sportivii

- copiii cu probleme de dezvoltare

- probleme pediatrice, de mobilitate sau legate de accidentari

- persoanele varstnice (cu atrofie musculara avansata sau probleme in urma carora organismul nu se recupereaza atat de repede)

- persoane cu boli cronice (cancer, boli de inima, diabet, boli pulmonare, cancer pulmonar, etc),

- persoane cu probleme de echilibru (vertigo)

- persoane care au avut un accident vascular cerebral si cele care opteaza sa nu faca interventii chirurgicale.

kinetoterapie constanta.jpg
Ce este kinetoterapia
Cand e recomandata kinetoterapia
Cate sedinte de kinetoterapie
Fiziozone
Tipuri de kinetoterapie

3. Cate sedinte de kinetoterapie sunt necesare?

 

Sedintele de kinetoterapie sunt periodizate dupa starea pacientului, in stadiul subacut, acut si cronic, in functie de afectiune si diagnostic.

Acestea vor fi impartite in timp si spatiu pe etape scurte, medii si lungi.

Fiecare stadiu si etapa va cuprinde obiectivele primare si secundare, generale si specifice ale tratamentului de kinetoterapie.


Programele de kinetoterapie pot fi:

· De profilaxie primara, secundara si tertiara – pentru incadrarea sau reintegrarea profesionala;
· De tratament nechirurgical, ortopedic, conservator, pre si post operator.

4. Cum sunt sedintele de kinetoterapie la clinica de recuperare medicala Fiziozone din Constanta?

 

Inainte de a incepe o sedinta kinetoterapie iti recomandam sa:

        

- pui intrebari inainte de alege un kinetoterapeut si sa il alegi pe cel care poate trata problema specifica pe care o ai.

- intrebi tot ce trebuie sa stii despre programari, despre durata procedurilor si despre perioada de timp in care va trebui sa faci kinetoterapie.
- intrebi ce tip de echipament sau haine ar trebui sa porti la kinetoterapie.

           

In cadrul clinicii Fiziozone din Constanta avem o sala kinetoterapie spatioasa dotata cu echipamente moderne si kinetoterapeuti experimentati (vezi aici echipa).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Tipuri de kinetoterapie practicate la clinica de recuperare medicala Fiziozone din Constanta

 

In clinica Fiziozone din Constanta practicam urmatoarele tipuri de kinetoterapie:

 

  • Kinetoterapie ortopedica – Este recomandata pentru leziuni musculo-scheletale, fracturi, entorse, tendinite, bursite, probleme medicale cronice si reabilitarea sau recuperarea dupa interventii chirurgicale ortopedice. Pacientii pot avea parte de tratament cu mobilizarea articulara, terapie manuala, antrenament de forta, antrenament de mobilitate si alte modalitati de tratament.

  • Kinetoterapie geriatrica – Se recomanda pacientilor in varsta care dezvolta probleme medicale ce le afecteaza mobilitatea si functionarea fizica, inclusiv artrita, osteoporoza, Alzheimer, inlocuire de sold si articulatie, tulburari de echilibru si incontinenta. Acest tip de interventie are ca obiectiv refacerea mobilitatii, reducerea durerii si imbunatatirea formei fizice.

  • Kinetoterapia neurologica – Ajuta pacientii cu tulburari si afectiuni neurologice, precum Alzheimer, leziuni cerebrale, paralizie cerebrala, scleroza multipla, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si accidente vascular cerebrale. Tratamentul poate avea ca obiectiv imbunatatirea receptivitatii membrelor, tratarea paraliziei si refacerea fortei musculare prin reducerea atrofiei musculare.

 

  • Reabilitarea cardio-vasculara si pulmonara – pentru persoanele care au anumite probleme cardio-pulmonare si chirurgicale. Tratamentul poate creste rezistenta fizica si vitalitatea.

  • Kinetoterapie pediatrica – este recomandata copiilor , nou nascutilor si adolescentilor pentru diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor, inclusiv intarzieri in dezvoltare, paralizie cerebrala, spina bifida, torticollis si alte afectiuni ale sistemului musculo-scheletal.

  • Terapia vestibulara – tratarea problemelor de echilibru ce pot aparea in urma afectiunilor urechii interne. Kinetoterapia vestibulara implica un numar de exercitii si tehnici manuale care ii pot ajuta pe pacienti sa isi recastige echilibrul normal si coordonarea.

  • Terapia decongestiva – poate contribui la drenarea fluidului acumulat in cazul pacientilor cu limfedem si alte afectiuni ce implica acumularea de fluid.

De asemenea, avem urmatoarele servicii de kinetoterapie:

- Kinetoterapie individuală şi în grup

- Metoda Schroth 

- Metroda RPG 

- Terapie manuală

- Kinesio taping 

- Terapia Yumeiho - afla aici ce inseamna terapia Yumeiho si cand e indicat sa apelam la ea

- Elongații vertebrale – afla ce sunt elongatiile si cum te ajuta aici

- Reeducare vestibulară - afla aici ce este reeducarea vestibulara

"Mulțumesc din suflet colectivului de cadre medicale și nemedicale din cadrul clinicii Fiziozone, pentru profesionalismul de care au dat dovadă, in vederea recuperării mele medicale.

Recomand cu drag.

Stimă și respect."

"In urma cu 8 ani , dupa zeci de investigatii si multa suferinta, am avut norocul si onoarea sa o intalnesc pe doamna doctor Dragan Adriana.
Sunt recunoscatoare doamnei doctor pentru ca mi-a schimbat viata!
Sunt mai optimista, imi desfasor activitatea normal si am o viata normala."

Baciu Ionuț

Grecu Mihaela

bottom of page