reeducare vestibulara
Constanta
-
Ce este reeducarea vestibulara?
Reeducarea vestibulară constă într-un program personalizat de exerciții pentru reducerea vertijului si dezechilibrului prin tehnici speciale adaptate.
Acest program are ca scop diminuarea amețelii și a simptomelor vizuale, îmbunătățirea echilibrului, a mersului și creșterea calității vieții pacienților prin desensibilizarea sistemului de echilibru la mișcările ce produc simptome.
Cu ajutorul softului de realitate virtuală sub formă de jocuri interactive special concepute pentru antrenarea orientării spațiale si a echilibrului, putem trata răul de mișcare și vertijul fără medicamente în câteva ședințe distractive.
2. Ce este vertijul?
Vertijul e provocat de un conflict între informațiile senzoriale primite de la unul dintre punctele cheie ale sistemului de echilibru: urechea interna, analizatorul vizual, propriocepția.
Urechea internă reprezintă organul echilibrului și auzului și este implicată în monitorizarea permanentă a poziției capului și corpului în spațiu, funcționând complementar și redundant cu celelalte sisteme senzoriale.
Sindromul vestibular periferic apare în afecțiuni labirintice determinate de leziuni ale urechii medii (otite, traumatisme prin presiune, disfuncții tubare, dopuri de cerumen), inflamații labirintice (labirintite, suferințe vasculare- sindromul Lindsay Hemingway, boala Ménière), traumatisme craniene cu fracturi ale stâncii temporale, tumori.
Afectarea nervului vestibular poate fi determinată de nevrita vestibulară, neurinom acustic, trigemen, tumori de unghi ponto-cerebelos.
3. Care sunt simptomele vertijului ?
Vertijul inseamna o senzație eronată de mișcare, cel mai frecvent, de rotire a mediului înconjurător rezultată în urma conflictului între informațiile senzoriale primite de la sistemele de echilibru. Acesta este frecvent asociat cu simptome și semne neurovegetative (greață, vărsături, transpirații, tahicardie, anxietate, paloare), tulburări de coordonare, tulburări de vedere.
Tratamentul vertijului presupune o abordare multidisciplinară constând în consult medical – medic de familie de unde pacientul este îndrumat către medicul ORL, medicul Neurolog sau medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare pentru stabilirea cauzei și tratarea simptomelor.
4. Cum decurge tratamentul pentru vertij cu ajutorul platformei Multitest Equilibre?
In clinica Fiziozone din Constanta avem o sala dotata special pentru reeducarea vestibulara in care detinem o platforma Framiral Multitest Equilibre.
Aceasta este un instrument performant ce folosește tehnici computerizate inovativ și permite evaluarea echilibrului pacienților în doar trei minute, folosind trei probe statice și trei dinamice.
Controlul pneumatic al înclinării platformei permite imitarea condițiilor naturale care perturbă informațiile proprioceptive.
Posturografia Computerizată Dinamică cu Multitest Equilibre este indicată în testarea și recuperarea echilibrului în:
- Afecțiuni ORL vestibulare: nevrite vestibulare, boala Ménière, neurinom acustic, VPPB- vertij paroxistic pozitional benign;
- Afecțiuni neurologice: accidente vasculare cerebrale și AIT, encefalopatii ereditare sau dobândite, afecțiuni degenerative: demențe, boala Parkinson, Alzheimer, neuropatii senzitivo-motorii, boala Charcot Marie Tooth;
- La sportivii de performanță: evalure precompetițională - determinarea sistemelor deficitare ce pot fi antrenate complementar, evaluare post-chirurgicală pentru o mai buna reinserție a sportivului, recuperarea rapidă a ligamentoplastiilor;
- În geriatrie: instabilitate posturală, dezechilibru la mers, pierderea autonomiei de mișcare, boala Parkinson și Alzheimer.
Pentru evaluarea componentei vestibulare și a celei vizuale se folosește fotoliul rotator și videonistagmoscopul pentru determinarea coordonării între sistemul vestibular și globii oculari. În urma sintetizării acestor rezultate sensibile și pertinente ce analizează exact sistemele posturale, se poate concepe un plan adaptat fiecărui pacient.
5. Cat dureaza o sedinta de reeducare vestibulara si cate sedinte sunt necesare?
O ședință de reeducare vestibulară dinamică personalizată durează aproximativ 30 de minute. Exercițiile diferă în funcție de simptomatologie, cauzele prezentării și starea pacientului.
Ședințele se desfășoară cu o frecvență de 1-2 pe saptămână timp de 6-8 săptămâni, în funcție de diagnostic, severitatea simptomelor și răspunsul la tratament. Unii pacienți observă o ameliorare în 2-4 ședințe, în timp ce pentru kinetoze și la pacienții vârstnici sunt necesare 7-10 ședințe.
In clinica Fiziozone se face pentru prima dată în Constanța reeducarea vestibulara de către Ramona Pavel, specialist in neurostiinte cu experienta clinica in Franța și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale, urmată apoi de câteva ședințe de stimulare vestibulară cu Fotoliul Rotator și Platforma Computerizată Dinamică.