top of page

Terapia Schroth pentru scolioza la copii





1. Ce inseamna scolioza ?


Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale si afecteaza cu precadere copiii.

Scolioza este o deformare a coloanei in plan frontal. La persoanele cu scolioza coloana e curbata in forma de S sau de C.


Scolioza in sine nu doare , dar copiii, in cazurile in care avanseaza scolioza pot avea simptome ca: durere, rigiditate in miscare, sau tulburari respiratorii.


Familia joaca un rol foarte important in tratarea scoliozei la copii: in perioadele de crestere rapida recomandam sa fii atent la postura copiilor si sa vezi daca sunt semne precum: asimetria umerilor ( un umar e mai ridicat decat celalalt ), asimetria soldurilor, o asimetrie in dinamica mersului , sau o modificare in miscarea sincrona a bratelor in timpul mersului . Toate acestea sunt semne usor de observat.


Uneori copiii se observa singuri in oglinda sau constata ca nu stau hainele drepte pe ei.


In acest cazuri este foarte important sa aduci copilul la un consult medical amanuntit ca se excludem orice alte cauze care pot da scolioza. O radiografie a intregii a coloane vertebrale cervico-dorso-lombare ne este foarte utila, ne arata deviatia pe radiografie.

RMN-ul de coloana vertebrala nu este necesar decat in cazurile mai complexe.


2. Cauzele scoliozei


Cea mai frecventa forma de scolioza este scolioza idiopatica si nu are o cauza cunoscuta.


Exista mai multi factori pentru aparitia scoliozei: ereditari , de mediu , tulburari hormonale, o insuficienta dezvoltare a sistemului de echilibru dar nu a reusit sa fie identificata o anumita cauza.

Este frecventa in sensul ca 2 % din populatie prezinta o astfel de scolioza , iar 80 % din cazuri sunt copii cu varste cuprinse intre 10-18 ani, deci adolescenti.


O alta cauza e scolioza din afectiunile neuro-musculare , scolioza congenitala, aceasta se identifica de la nastere , scolioza secundara unor traumatisme, tumori vertebrale , boli reumatice, boli metabolice.

Scolioza degenerativa se dezvolta la adulti , dupa 20-30 de ani pe masura ce apar modificarile degenerative ale coloanei vertebrale.


Testul Adams:


Cand copilul are varsta de 8 ani , ii poti face un simplu test , din 6 in 6 luni pe parcursul cresterii : sa te uiti la el in picioare, (copilul cu fata la tine), din profil si la spatele copilului.

Uitandu-te la spatele copilului, il pui sa se aplece cu genunchii intinsi .

Cand copilul se apleaca se vor vedea deformari la nivelul coloanei.





3. Tipuri de scolioza


Copiii se sperie usor cand sunt diagnosticati cu scolioza.


Scoliozele sunt clasificate in 3 clase:


-scolioza infantila: intre 0 si 3 ani ( de la nastere se observa scolioza) – cele mai multe din aceste cazuri au rezolutie spontana, exista putine cazuri care evolueaza si la 10 ani pot ajunge la 70 de grade. Aceste cazuri ajung de obicei la tratamentul chirurgical


-Scolioze juvenile: intre 4 si 9-11 ani- afecteaza mai mult fetele


-Scolioza adolescentului (scolioza idiopatica) : de la 11 la 17 ani- sunt cele mai frecvente.

Scolioza idiopatica inseamna o deformare a coloanei , idiopatica inseamnna ca nu se stie cauza , apare pur si simplu in perioada prepubertara si pubertara .

E nevoie sa fie depistata cat mai din timp .

Deformarea se realizeaza pe 3 planuri: coloana fie este foarte dreapta , la nivel toracal in zona omoplatilor.

O alta deformare se realizeaza prin deformarea coloanei in stanga sau in dreapta, atunci cand vedem un umar mai sus si unul mai jos , sau bazinul ascensionat pe o parte fata de cealalta.

Ultima in scolioza idiopatica este aceea de derotare vertebrala: este prea aplecata sau prea dreapta, este si inclinata lateral si se mai si roteste.

In acest fel vorbim de o deformare tridimensionala.



Exista si alte tipuri de scolioza, cele functionale care se pot redresa de la sine , de exemplu un copil care a stat ani de zile purtand ghiozdanul pe spate , nu are scolioza idiopatica, are una functionala daca vedem ca are o inclinare laterala si nu are acea componenta de rotare.


Mai exista si scolioza secundara care poate aparea la un copil care are un picior mai scurt decat celalalt. Avand membrele inegale se va inclina si coloana dupa asimetria respectiva.

In acest caz tratam asimetria membrelor, nu o vedem ca pe o scolioza idiopatica.



4. Cum apare scolioza la copii ?


Majoritatea scoliozelor incep sa se dezvolte odata cu debutul pubertatii: undeva la 10-11 ani pentru fete , 13 ani pentru baieti si apoi evolueaza pana la maturitatea osoasa.

Varsta maturitatii osoase a fost stabilita undeva la 17 ani pentru fete, 18 ani pentru baieti.

Se face un test pentru a ne indica varsta maturitatii osoase pe care il evaluam si stabilim daca scolioza are potential evolutiv.


Intre 10 -11 – 17- 18 ani, copiii au o rata de crestere accentuata si atunci si scolioza are o probailitate de agravare foarte mare, de 2 pana la 8 ori.


Pentru scoliozele usoare pana in 20 de grade:

Se incepe kinetoterapia si posturarile autocorective. Kinetoterapia presupune tonifierea musculaturii pe partea convexitatii scoliozei si tonifierea musculaturii pe partea concavitatii pana se obtine echilibrul ,sinergia musculaturii paravertebrale, abdominali, fesieri , iliopsoas si drept-femurali.

Lucrand pe aceste grupe musculare ele actioneaza ca niste franghii ce controleaza echilibrul coloanei vertebrale.


Pentru scoliozele medii au un unghi Cob intre 25- 30 grade:

Pe langa posturile autocorective si kinetoterapie , acesti copii necesita purtarea corsetelor sau ortezelor . Nu este o situatie usoara pentru ei dar corsetele forteaza corectia coloanei vertebrale.


Pentru scoliozele severe ,de peste 40-50 de grade:

In aceste cazuri, in ciuda efectuarii kinetoterapiei , este necesar si tratament chirurgical.


La noi in clinica folosim kinetoterapia prin programul Schroth pentru tratarea scoliozei la copii: initial copiii vin in fiecare zi si fac un program intensiv de gimnastica medicala si ulterior pot veni de 2 ori / saptamana pentru terapia schroth.


Este foarte important sa fie monitorizati din 6 in 6 luni prin control radiologic si control clinic.


Cele mai bune rezultate obtin copiii care au determinare si perseverenta.

Tratamentul depinde de cate de implicati sunt ei , de cat de mult constientizeaza ce au de facut.



5. Ce este terapia Schroth ?


Terapia schroth este o metoda eficienta pentru tratarea scoliozei la copii . Terapia schroth a fost infiintata de Katharina Schroth in 1921. In tinerete ea a avut scolioza, s-a tratat singura si a dat denumirea acestei terapii.

Rezultatele pot fi spectaculoase in terapia schroth , apar mici rezultate chiar dupa primele saptamani , copilul invata destul de repede pozitiile din acest tip de metoda.

Sunt posturi care dureaza pana la 10 minute , in decursul unei sedinte ajungem sa lucram 4-5 posturi.

O sedinta dureaza in jur de o ora , trebuie obligatoriu tinuta zilnic sedinta dar nu este dependent de kinetoterapeut , copiii pot face si la domiciliu cu mare usurinta.

Acesti copii lucreaza zilnic acasa si o singura data / sapt cu kinetoterapeutul .


Tratamentul este unul de lunga durata. Ne intindem cu tratamentul 2-3 ani si daca este necesar si dupa.

In timpul tratamentului nu numai ca nu apar dureri dar si trateaza durerile .


In timpul tratamentului sunt copii care se prezinta la medic cu dureri de spate. Aceste dureri apar din cauza dezechilibrelor musculare secundare modificarilor structurale ale coloanei.


Beneficiile terapiei schroth:


-copilul invata destul de repede programul terapiei schroth

-rezultatele se vad chiar din primele saptamani : copilul incepe sa aiba o postura mai corecta, incepe sa se autoeduce, sa se corecteze singur chiar si intr-o oglinda sau mergand pe strada

-copilul poate continua programul de terapie schroth acasa sub supraveghere de specialitate o data pe saptamana la cabinet.


Clinica de recuperare medicala Fiziozone din Constanta practica acest tratament cu succes si specialiștii nostri în terapia schroth sunt bine pregătiți să acorde ajutorul în tratamentul scoliozei.

Fizioterapeuți bine pregătiți și medici cu o experiență impresionantă sunt alături de tine în tratamentul tău de recuperare medicala.​

Ne bazam pe experienta vasta a medicilor de recuperare medicala care urmaresc cel mai bun rezultat pentru fiecare pacient:


  1. Dr. Drăgan Adriana - medic primar recuperare medicala cu competențe în acupunctură, apifitoterapie și ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut

  2. Dr. State Gabriela - medic primar recuperare medicala, competență în ecografia aparatului locomotor, ozonoterapeut

  3. Dr. Minea Mihaela - medic primar recuperare medicala si medic specialist reumatologie

  4. Dr. Stamate Liliana - medic primar recuperare medicală, competență în ecografia aparatului locomotor

  5. Dr. Vlădăreanu Liliana- medic specialist recuperare medicală , fiziokinetoterapeut , ozonoterapeut , posturolog

  6. Dr. Miriță Andreea - medic primar recuperare medicală , competență în ecografia aparatului locomotor , ozonoterapeut







Postări recente
bottom of page